← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad er en ansættelseskontrakt

Skrevet: 3. september 2018

En ansættelseskontrakt er, som navnet antyder, en kontrakt, lønmodtagere modtager ved ansættelse. I Danmark er det lovpligtigt, at arbejdsgivere skal udarbejde og udlevere en ansættelseskontrakt til medarbejdere, der arbejder mere end otte timer i den givne virksomhed. Ansættelseskontrakten skal udleveres senest en måned efter ansættelsen til medarbejdere, der arbejder mere end otte timer om ugen samt er ansat til en længere periode end en måned. Desuden er det arbejdsgiverens ansvar at kunne bevise, at ansættelseskontrakten er udleveret til medarbejderen rettidigt. Ansættelseskontrakten skal både underskrives af medarbejderen og arbejdsgiveren. Når medarbejderen har underskrevet ansættelseskontrakten, er det ens betydende med, at medarbejderen samtykker i de oplysninger, der står i kontrakten.

En ansættelseskontrakt er ikke kun en god ide at udarbejde og underskrive, fordi den er lovpligtig. En ansættelseskontrakt fungerer nemlig som et godt værktøj, der kan forebygge og løse problemer; når kontrakten er underskrevet, er der nemlig nogle klare retningslinjer, der skal overholdes. Dette gælder både fra medarbejderens og arbejdsgiverens side. Konflikter og misforståelser kan altså i høj grad undgås, hvis en ansættelseskontrakt bliver lavet.

SE OGSÅ: FIND BILLIG A-KASSE OG FAGFORENING

En ansættelseskontrakt skal indeholde nogle forskellige ting; nogle ansættelseskontrakter er mere indholdsrige end andre – men der er altså nogle krav til en ansættelseskontrakt, der skal overholdes. Minimumskravene er således:

  • Navn og adresse på både medarbejder og arbejdsgiver skal fremgå af kontrakten.
  • Dato for ansættelse skal fremgå af kontrakten. Hvis ansættelsen er tidsbegrænset, skal ansættelsens slutdato også fremgå.
  • Stillingsbetegnelse og beskrivelse af opgaver skal fremgå.
  • Stedet, hvor arbejdsopgaverne primært vil foregå, skal fremgå af kontrakten.
  • Oplysninger om lønforhold skal fremgå af kontrakten.
  • Arbejdstider skal fremgå af kontrakten. Her skal som minimum fremgå, hvor mange timer om dagen, ugen eller måneden, der er aftalt som arbejdstid mellem medarbejder og arbejdsgiver.

 

Det er altså begrænset, hvor mange informationer en ansættelseskontrakt skal indeholde. Men det kan være en god ide at tilføje flere oplysninger. Jo flere oplysninger, der fremgår i kontrakten, des mindre er sandsynligheden for misforståelse og konflikter.

Hvis ansættelsen er omfattet af en overenskomst, skal dette også fremgå af kontrakten. Hvis dette er tilfældet, kan der desuden være flere krav til ansættelseskontrakten, der skal overholdes. Det samme gør sig gældende, hvis ansættelsesforholdet er omfattet af funktionærloven. Om ansættelsesforholdet er dette, afhænger af medarbejderens arbejdsopgaver samt antallet af arbejdstimer.

En ansættelseskontrakt er altså en lovmæssighed, der skal overholdes. Ansættelseskontrakten er en fordel for både medarbejdere og lønmodtagere. Hvis du er i tvivl om, om din ansættelseskontrakt er i overensstemmelse med reglerne, kan du kontakte en advokat eller din fagforening.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...