← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Vil du arbejde hjemmefra?

Skrevet: 3. september 2018

Hjemmearbejde er noget, nogle arbejdsgivere tilbyder medarbejdere. På nogle arbejdspladser er det normalt, at man arbejder hjemmefra, mens det på andre arbejdspladser ikke er en mulighed. Dette afhænger naturligvis af de arbejdsopgaver, der skal løses.

Selvstændige erhvervsdrivende arbejder ofte fra hjemmet, hvis de ikke har etableret et kontor eller en forretning et andet sted. Dette kan der være fordele ved, fordi den erhvervsdrivende så kan spare penge i eksempelvis lejeudgifter. Når man arbejder hjemmefra, kan det dog også være svært at skelne mellem arbejdsliv og privatliv. Dette er måske ikke et stort problem for selvstændige erhvervsdrivende, som det er for lønmodtagere, der arbejder hjemmefra.

SE OGSÅ: A-KASSER FOR SELVSTÆNDIGE

Mange arbejdsgivere, der giver deres medarbejdere lov til at arbejde hjemmefra, kan være bange for, at medarbejderen ikke arbejder effektivt nok, netop fordi det kan være svært at koncentrere sig om arbejdet, når man er hjemme. Derfor er det også en god ide, at man laver regler for, hvordan hjemmearbejdsdage skal forløbe, samt hvor ofte det er tilladt. Når arbejdsgiveren stiller klare regler for, hvad der skal laves på hjemmearbejdsdage, er der større sandsynlighed for, at medarbejderen vil arbejde effektivt, selvom denne arbejder fra hjemmet. Eksempelvis kan man lave regler for, hvilke arbejdsopgaver, der kan varetages fra hjemmet. Man kan med fordel skrive reglerne ned, så begge parter har givet samtykke. Man kan også lave skriftlige aftaler om, at medarbejderen skal stå til rådighed for virksomheden, selvom denne arbejder hjemme.

Arbejdsgiveren kan i virkeligheden selv bestemme, om det skal være tilladt for medarbejderen at arbejde hjemmefra. Arbejdsgiveren kan også bestemme reglerne. Når man arbejder hjemmefra, er man dog som udgangspunkt altid omfattet af Arbejdsmiljølovgivningen. Omfanget af hjemmearbejdstimer bliver dog ikke reguleret af Arbejdsmiljølovgivningen. Dette bliver i stedet bestemt af aftaler, der er indgået mellem arbejdsgiveren og medarbejderen. Derfor er det også vigtigt, at de aftalte regler skrives ned. Således er bevisbyrden nemmere. Der er nogle undtagelser, når det kommer til, på hvilke punkter Arbejdsmiljølovgivningen tæller, når der er tale om arbejde hjemmefra. Eksempelvis gælder reglerne om arbejdsstedets indretning, arbejde ved en computer, virksomhedens sikkerhedsarbejde og hvileperiode og fridøgn kun i et begrænset omfang, når arbejdet udføres hjemme. Sidstnævnte gælder som udgangspunkt ufravigeligt, selvom medarbejderen arbejder hjemme. Der er dog udvidet adgang til at fravige fra reglerne, når medarbejderne ikke er på arbejdspladsen – derfor kan det altså være svært for arbejdsgiveren at kontrollere, hvornår en medarbejder er stoppet med at arbejde for at påbegynde hvileperioden.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...