← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad er Feriepenge? Find informationer om feriepenge her

Skrevet: 4. september 2018

Feriepenge er penge, lønmodtagere modtagere, når de holder ferie – hvis de vel at mærke har optjent feriepenge. Lønmodtagere optjener feriepenge fra 1. januar til 31. december. Altså løber det år, feriepengene optjenes på, sammen med kalenderåret. Fra 1. maj året efter feriepengene er optjent, kan medarbejderen gøre krav på dem i forbindelse med ferie, der skal afholdes det kommende år. Altså skal feriepenge, der er optjent fra 1. januar til 31. december 2017, bruges på ferie, der skal afholdes mellem 1. maj 2018 og 20. april 2019. Feriepengene skal udbetales af arbejdsgiveren – og arbejdsgiveren har således pligt til at betale feriepenge til medarbejdere.

 

Regler for feriepenge

Lønmodtagere, der arbejder på fuld tid, optjener ifølge ferieloven 2,08 betalte feriedage for hver måned, de arbejder. Når medarbejderen har arbejdet i et år, vil denne have ret til at holde fem ugers betalt ferie i løbet af et ferieår. Tre af ugerne kan holdes sammenhængende. Faktisk har lønmodtagere krav på at kunne holde tre måneders sammenhængende ferie om året. Disse tre sammenhængende uger kaldes for hovedferien. Hovedferien skal afholdes i perioden fra 1. maj til 30. september. Selvom medarbejderen ikke har optjent fem ugers betalt ferie, har alle ansatte ret til fem ugers ferie i løbet af et ferieår. Hvis der ikke er optjent ferie, skal ferien dog blot betales af medarbejderen selv.

SE OGSÅ: FIND BILLIG A-KASSE OG FAGFORENING

Der er flere virksomheder, der tilbyder en sjette ferieuge. Dette gøres ved, at arbejdsgiveren tilbyder fem feriefridage – altså så medarbejderne i alt kan afholde seks ugers ferie.

Den ansatte og arbejdsgiveren aftaler indbyrdes, hvornår ferien skal holdes. Der er dog nogle forskellige hensyn, arbejdsgiveren skal tage. Blandt andet skal arbejdsgiveren tage hensyn til, hvis medarbejderen har børn – men dette skal naturligvis gøres i overensstemmelse med virksomhedens drift.

Arbejdsgiveren skal sørge for at udbetale feriepengene, men det er også arbejdsgiveren, der skal beregne og indberette feriedagene. Feriepengene skal arbejdsgiveren udbetale til Feriekonto, som så skal udbetale feriepengene til lønmodtageren. Selve udbetalingen af feriepengene skal lønmodtageren dog selv søge om hos Feriekonto. Feriepengene udbetales nemlig kun, hvis lønmodtageren vil afholde ferie. I nogle få tilfælde kan feriepengene udbetales, selvom lønmodtageren ikke afholder ferie – eksempelvis i forbindelse med sygdom eller barsel. Feriepengene svarer til 12,5% af lønnen, som lønmodtageren har tjent i løbet af det år, ferien er optjent. Beløbet – altså 12,5% af lønnen – bliver beskattet, ligesom den reelle løn gør.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...