← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad er dynamisk arbejde?

Skrevet: 24. september 2018

Der findes flere forskellige former for arbejde, hvis man ser det ud fra et ergonomisk synspunkt. De to typer af arbejde, der oftest tales om, er dynamisk og statisk arbejde. Disse to ergonomiske arbejdsformer kan ses som værende hinandens modsætninger.

 

Hvad er dynamisk arbejde?

Dynamisk arbejde er betegnelsen på arbejde, der, som navnet antyder, er dynamisk. Begrebet bruges især i forbindelse med arbejde i produktionsvirksomheder. Dog kan dynamisk arbejde også være et mere generelt begreb, der kan bruges på arbejdsmarkedet såvel som uden for arbejdsmarkedet.

SE OGSÅ: FIND DEN BEDSTE A-KASSE

Når noget er dynamisk, betyder det, at det er foranderligt. Begrebet dynamik stammer fra bevægelseslære, og det forklarer tilstanden, når legemer er i bevægelse. Man kan altså sige, at dynamisk arbejde er arbejde, hvor der sker forandringer i kropsposition, så legemerne er i bevægelse. I modsætning til dette betyder det, at noget er statisk, at det er stillestående. Hvis man udøver statisk arbejde, er kroppen altså ikke i bevægelse. Statisk arbejde kan både være siddende og stående arbejde, ligesom dynamisk arbejde kan. Om et arbejde er statisk eller dynamisk handler altså om, hvorvidt der er bevægelse involveret i arbejdet.

 

Indførelse af dynamik i arbejdsmiljøet

Inden for ergonomien arbejder man med dynamisk og statisk arbejde på arbejdsmarkedet, fordi man ved, hvad dynamisk arbejde gør ved kroppen, ligesom man ved, hvad statisk arbejde gør ved kroppen. Når kroppen er dynamisk, og man bevæger sig, vil musklerne og leddene i kroppen veksle mellem at være spændte og afslappede. Dette er sundt, fordi det fremmer kredsløbet af frisk blod i kroppen – og frisk blod i kroppen betyder mere ilt til hjernen.

Statisk arbejde er derimod ikke så sundt for kroppen, fordi musklerne udsættes for en konstant spændingstilstand, hvilken sænker kroppens kredsløb og medfører trætte muskler og led. Statisk arbejde kan være skadeligt, hvis man ikke en gang i mellem sørger for at få bevægelse ind i hverdagen. Selvom man bryder det statiske arbejde med bevægelse for at løsne musklerne op, og dermed inddrager dynamiske bevægelser, vil det statiske arbejde stadig kategoriseres som værende statisk.

Arbejdsgivere kan med fordel forsøge at indføre flere dynamiske aktiviteter i løbet af en arbejdsdag, hvis der er tale om en arbejdsplads, hvor medarbejdere udøver statisk arbejde. På den måde er arbejdsgiveren med til at sikre et mere dynamisk arbejdsmiljø samt færre skader som følge af en bedre ergonomisk arbejdsgang.

 

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...