Socialt arbejde er en særlig form for arbejde, hvor man har nogle klare målsætninger. Målene med socialt arbejde er at løse forskelligartede sociale problemer. De sociale problemer kan eksempelvis være arbejdsløshed. Socialt arbejde kan eksempelvis også være at arbejde for bedre menneskerettigheder. Socialt arbejde handler således om at løse samfundsmæssige problemer, ligesom det handler om at løse problemer for det enkelte individ. Der er forskellige metoder og principper inden for socialt arbejde; empowerment er et af de principper.
Der findes rigtig mange forskellige eksempler på, hvad empowerment er. I socialt arbejde er empowerment dog et meget velkendt begreb, som knytter sig til nogle helt særlige nøgleord, herunder egetansvar, myndiggørelse, handlekraft og egen indflydelse. Empowerment inden for socialt arbejde handler altså om at skabe en proces, hvor det enkelte individ, den enkelte gruppe eller den enkelte organisation får kontrol og magt over egen situation.
SE OGSÅ: FIND BILLIG A-KASSE OG FAGFORENING
Der arbejdes ud fra princippet om empowerment i mange forskellige former for socialt arbejde. Blandt andet inden for beskæftigelsesarbejde arbejdes der meget med empowerment; hvordan kan man få borgeren til at tage ansvar for sin egen situation, så denne kan bruge sit potentiale bedst muligt. Her bruges empowerment til at hjælpe det enkelte individ, ligesom det bruges til at løse et samfundsmæssigt problem, nemlig arbejdsløshed.
Forskellige former for empowerment
Der findes forskellige forståelse for empowerment i forbindelse med socialt arbejde. Først og fremmest er der den neoliberale variant af empowerment, der foreskriver, at individet selv skal have valgmuligheder. Disse valgmuligheder skal gøre individet i stand til at tage ansvar for sin egen situation og derpå forfølge de socialt orienterede mål, individet måtte have. Der findes også den socialliberale variant af empowerment, som bygger på en forståelse om, at inddragelse og myndiggørelse af flere mennesker kan være med til sikre, at individet selv tager ansvar. Sidst findes den samfundskritiske variant, som bygger på en forståelse om, at individet er en del af en gruppe – en samfundsgruppe eller et helt samfund – hvorfor strukturer i denne gruppe skal ændres for, at individet kan ændre sin egen situation.
Empowerment i socialt arbejde kan altså ses som en proces, hvor individet selv skal blive i stand til at løse sine problemer. Begrebet bruges inden for flere former for socialt arbejde, men man arbejder især med det på beskæftigelsesområdet.