← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad er en freelancer?

Skrevet: 9. september 2018

Der findes mange forskellige ansættelsesformer, og der findes mange forskellige former for arbejde. Man kan arbejde fuldtid som lønmodtager, man kan være selvstændig erhvervsdrivende, man kan være i flexjob, i arbejdsprøvning i virksomhedspraktik eller noget helt andet. Man kan også være freelancer. En freelancer er i virkeligheden er blanding mellem en selvstændig erhvervsdrivende og en lønmodtager. En freelancer er nemlig en person, der bliver købt af en arbejdsgiver – eller freelancerens arbejde bliver købt af en arbejdsgiver. En freelancer kan arbejde for den samme arbejdsgiver over en længere periode. Ansættelsen bestemmes typisk fra opgave til opgave. Det betyder også, at en freelancer sagtens kan arbejde for flere forskellige arbejdsgivere. Freelancerens arbejdsopgaver og arbejdskraft sælges af freelanceren selv, som kan fastsætte pris og vilkår i samarbejde med arbejdsgiveren.

Der er flere fordele forbundet med at ansætte en freelancer, hvis man ser på det fra en arbejdsgivers synspunkt. Først og fremmest har arbejdsgiveren ingen forpligtelser i forbindelse med ferie, barsel, sygdom og lignende. Derudover skal arbejdsgiveren typisk ikke stille redskaber eller kontorplads til rådighed for freelanceren, fordi freelanceren typisk selv står for dette. Ulempen ved at ansætte en freelancer til en opgave er, at det ikke altid kan forventes, at en freelancer har det kendskab til opgaven, som det forventes. Derfor skal man også, som arbejdsgiver, vælge sin freelancer med omhu.

SE OGSÅ: A-KASSE FOR SELVSTÆNDIGE

Der er også fordele forbundet med at være freelancer. Som freelancer kan du nemlig selv bestemme, hvilke opgaver du ønsker at løse. Du kan lave lige netop det, du har lyst til, såfremt en arbejdsgiver vil tilbyde dig det. På den måde er du sikker på, du ikke kommer til at kede dig som freelancer. Derudover kan det være meget fleksibelt at være freelancer. Dette skyldes igen, at du selv bestemmer, hvor meget du vil arbejde, samt hvilke opgaver du vil lave. Ulempen ved at være freelancer er på mange måder de samme, som gælder for selvstændige erhvervsdrivende. Du har ingen rettigheder i forhold til barsel, sygdom eller ferie.

Der findes freelancere inden for mange forskellige brancher, herunder journalistik, fotografi, bygge og anlæg og meget andet. Freelancere, der er ansat til en tidsbegrænset stilling på under en måned, kan lave en særlig kontrakt, da det ikke er lovpligtigt, at arbejdsgiveren udarbejder en ansættelseskontrakt til disse. Disse kontakter kan bruges, uanset om freelanceren skal løse en eller flere opgaver for arbejdsgiveren.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...