← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad er fradrag og hvilke typer fradrag findes der?

Skrevet: 4. september 2018

I Danmark betaler vi skat – vi betaler skat af alle de penge, vi tjener. For hver krone, vi tjener, skal der betales en procentsats i skat. Der findes dog forskellige skattefradrag. Disse fradrag er dele af din indkomst, som du ikke skal betale skat af. Fradragene er forskellige, og det er derfor forskellige faktorer, som afgør, om du er berettiget til at få de forskellige fradrag. Jo flere fradrag du er berettiget til, des mindre skal du betale i skat – og des mere af din indkomst vil du derfor selv beholde. Derfor er det også vigtigt, at du undersøger, om SKAT har medregnet alle dine fradrag, når du tjekker din årsopgørelse. Der er også nogle fradrag, du selv skal indberette, hvis du er berettiget til dem.

 

Fradrag på donationer

Du kan få fradrag, hvis du har doneret til velgørende formål. Hvis du har doneret til velgørende organisationer, skal du i visse tilfælde selv indberette dette til SKAT. I andre tilfælde, hvor du har angivet dit CPR-nummer i forbindelse med donationen, vil den velgørende organisation sørge for at indberette din donation til SKAT. Hvis du har lavet en donation, skal du altså selv sikre dig, at fradraget for denne fremgår af din årsopgørelse.

 

Fradrag på udgifter til fagforening og A-kasse

Hvis du er medlem af en fagforening eller en A-kasse – eller begge dele – er dette fradragsberettiget. Du kan altså trække kontingentet, du betaler, fra, når der skal betales skat. Dette er også en grund til, hvorfor det er en god idé at være medlem af en fagforening og en A-kasse.

SE OGSÅ: FIND BILLIG A-KASSE OG FAGFORENING

Person- og beskæftigelsesfradrag

Der findes to fradrag, som alle lønmodtagere er berettiget til. Personfradraget er en del af lønindkomsten, som du ikke skal betale skat af. Dette gælder, uanset hvor meget du tjener. Hvis du ikke opbruger hele dit personfradrag, kan din ægtefælle udnytte det. Størrelsen på personfradraget afhænger ikke af, hvor meget du tjener. Det afhænger i stedet af, om du er over eller under 18 år. 

Beskæftigelsesfradraget er også et fradrag, du er berettiget til, hvis du er i beskæftigelse. 

Beskæftigelsesfradraget bliver, modsat personfradraget, beregnet ud fra, hvor meget du tjener. Både beskæftigelsesfradraget og personfradraget bliver beregnet af SKAT. Du skal derfor ikke selv lave noget om i din årsopgørelse i henhold til disse fradrag.

 

Der findes flere forskellige fradrag; blandt andet håndværkerfradrag, befordringsfradrag, rentefradrag med videre. Derfor skal du selv undersøge, om der er nogle fradrag, du er berettiget til, som ikke fremgår af din årsopgørelse.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...