← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad er frivilligt arbejde? Hvorfor vælger man at arbejde frivilligt?

Skrevet: 9. september 2018

Der er rigtig mange danskere, der engagerer sig i frivilligt arbejde. Dette sker af flere årsager, Først og fremmest må det antages, at frivillige vælger at arbejde frivilligt, fordi de brænder for den sag, de arbejder for. Derudover er der mange frivillige, der arbejder frivilligt, fordi frivilligt arbejde er en god ting at have stående på CV’et. Når man udfører frivilligt arbejde, viser man nemlig, at man har lyst til at hjælpe til i det samfund, man er en del af.

Frivilligt arbejde er ikke blot ulønnet arbejde. Der findes nogle helt klare retningslinjer for, hvordan frivilligt arbejde kan kategoriseres. Hvis man arbejder som frivillig, skal det arbejde, man udfører, udføres uden nogen former for fysisk, økonomisk eller retslig tvang. Derudover må man ikke trues med hverken økonomiske eller sociale sanktioner, hvis man som frivillig ikke længere ønsker at varetage den opgave, man hidtil har løst. Som frivillig kan man altså stoppe med det frivillige arbejde, uden det kan have økonomiske eller sociale konsekvenser. Hvis man udfører frivilligt arbejde, betyder det også, at det arbejde, man udfører, ikke er lønnet. Som frivillig må man dog gerne modtage et mindre, symbolsk beløb, ligesom man gerne må få dækket sine udgifter – eksempelvis i forbindelse med kørsel.

SE OGSÅ: SKIFT A-KASSE I DAG

Frivilligt arbejde kan kun karakteriseres som frivilligt arbejde, hvis arbejdet er formelt organiseret. Selvom du gør mange gode gerninger i din fritid, kan dette altså ikke karakteriseres som frivilligt arbejde, medmindre det er organiseret. Almindelig hjælpsomhed er altså ikke frivilligt arbejde. Derudover skal det frivillige arbejde, der udføres, være til gavn for andre end den frivillige selv samt den frivilliges familie. Dette betyder også, at frivilligt arbejde adskiller sig fra husholdnings- og omsorgsarbejde i hjemmet eller hos familiemedlemmer eller slægtninge.

Hvis man vil være frivillig, betyder det også, at man skal være aktiv. Det kan altså ikke betegnes som frivilligt arbejde, hvis man blot er medlem af en forening. Aktivt foreningsarbejde kan dog betegnes som frivilligt arbejde.

Der findes rigtig mange forskellige former for frivilligt arbejde. Blandt andet kan man arbejde frivilligt i forskellige foreninger, velgørende organisationer og andre steder, det er relevant. Nogle studerende vælger at lave frivilligt arbejde ved siden af studierne, fordi det frivillige arbejde netop pynter på erhvervserfaringen – og viser, at den studerende er interesseret i det samfund, denne lever i.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...