← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad er sort arbejde?

Skrevet: 24. september 2018

Sort arbejde er arbejde, der er lønnet, men som der ikke betales skat af. Sort arbejde omfatter både systematisk snyd med skattesvig og almindelige vennetjenester, der belønnes med løn eller gaver. Når man taler om sort arbejde, skelner man ofte mellem disse to typer; nemlig sort arbejde, hvor der er tale om organiseret snyd eller sort arbejde, der udføres som såkaldte vennetjenester. Den sidste form for sort arbejde anses generelt for at være mindre utilsigtet end den første, hvor det er bevidst, at parterne, der er impliceret i det sorte arbejde, forsøger at snyde. Der er rigtig mange danskere, der får vennetjenester, når der skal laves noget arbejde. Dette er ikke ulovligt, hvis arbejdet ikke bliver belønnet. Det er ulovligt, hvis arbejdet belønnes med penge, gaver eller naturalier. Hvis du betaler din kammerat for at have muret en væg, ved at du ordner hans årsregnskab, vil dette altså også være ulovligt, da dette anses som sort arbejde med betaling i naturalier.

 

Ulovligt med sort arbejde

Det er ulovligt at lave sort arbejde i Danmark, idet det er ulovligt at snyde med at betale til SKAT. Sort arbejde kan straffes på tre forskellige måder, alt efter hvilken form for sort arbejde der er tale om.

SE OGSÅ: FIND BILLIG A-KASSE OG FAGFORENING

Hvis man er involveret i sort arbejde, kan man blive straffet for grov uagtsomhed. Denne straf får du, hvis du har snydt ved et uheld; typisk ved vennetjenester. Hvis du straffes for grov uagtsomhed i forbindelse med sort arbejde, skal du betale en bøde på det beløb, der svarer til det dobbelte af det beløb, du skulle have betalt i skat for det sorte arbejde.

 

Straf for sort arbejde

Du kan også blive straffet for at have været involveret i sort arbejde med forsæt. Dette betyder, at du straffes for at have snydt staten for penge med vilje. Straffen for denne form for sort arbejde er hårdere end den første; du bliver nemlig straffet med en bøde på et beløb, der er tre gange så højt som det beløb, du skulle have betalt i skat.

Den groveste straf, du kan få, hvis du har været involveret i sort arbejde, er straffen for groft skattesvig. Hvis du har været involveret i groft skattesvig, betyder det, at du har udøvet organiseret snyd med skat over en længere periode. Dette kan straffes med en fængselsdom på op til otte år.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...