← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad er statisk arbejde?

Skrevet: 27. september 2018

Statisk arbejde er en betegnelse for arbejde, der foregår i en statisk arbejdsstilling. Altså bruges begrebet statisk arbejde om en ergonomisk arbejdsform, hvor kroppen befinder sig i samme arbejdsstilling i længere tid. Der kan for eksempel være tale om statisk arbejde, hvis en medarbejder sidder ved computeren hele tiden i løbet af en arbejdsdag. Der kan også være tale om statisk arbejde på fabrikker, der bruger samlebåndsprincippet. Statisk arbejde kan nemlig også betyde, at kroppen hele tiden bevæger sig i de samme mønstre.

SE OGSÅ: FIND BILLIG A-KASSE

 

Brug af de samme muskler

Hvis man udøver statisk arbejde, vil man bruge de samme muskler hele tiden. Disse muskler vil altså være spændte. Når man ikke slapper af i musklerne, vil dette være dårligt for blodkredsløbet, hvilket vil påvirke musklernes træthed. Hvis du laver statisk arbejde, vil du altså kunne opleve, at du bliver mere træt – både i hovedet og kroppen – end hvis du laver dynamisk arbejde. Statisk muskelarbejde kan være skadeligt i længden, da det kan skade musklerne og senerne, hvis de i lange perioder ikke får lov til at slappe nok af. Derfor ses ryg- og nakkeskader eksempelvis også oftere hos folk, der udøver statisk arbejde, eksempelvis kontorarbejde foran en computer.

 

Dynamisk / Statisk arbejde = modsætninger

Dynamisk arbejde er det modsatte af statisk arbejde. Hvis man udøver dynamisk arbejde, vil man bruge forskellige muskler i forskellige situationer. Kroppens muskler vil altså ikke være udsat for et statisk pres af at spænde op. Dette betyder også, at kredsløbet forbedres, hvis man udøver dynamisk arbejde. Når kredsløbet forbedres, vil der komme mere ilt til blodet, hvilket vil gøre, at du får mere ilt til hjernen. Det kan betyde, at du vil føle dig mere frisk og koncentreret.
Der findes mange former for dynamisk arbejde; dynamisk arbejde er alt arbejde, hvor kroppens legemer får lov til at bevæge sig i bevægelser, der altså ikke er statiske, og hvor musklerne dermed får lov til at slappe af, når de har været spændte.

Statisk arbejde kan, som nævnt, være skadeligt for kroppen i længden. Man kan dog gøre meget for at forebygge skader som følge af statisk arbejde. Man kan eksempelvis følge nogle ergonomiske råd, herunder råd om kropsholdning og lignende. Man kan ligeledes sørge for at slappe af i musklerne, når der er mulighed for det. Eksempelvis kan man bruge sin pause på at lave nogle enkelte strækøvelser, der sætter gang i blodcirkulationen og afspænder musklerne.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...