← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad kan man arbejde med som 13-årig?

Skrevet: 27. september 2018

Hvis man er mellem 13 og 18 år, er man ungarbejder, hvis man er lønmodtager i Danmark. Ungarbejdere er omfattet af nogle særlige regler under lovgivningen. Dette er tilfældet for at beskytte de unge, der er på arbejdsmarkedet. Der er eksempelvis regler for, hvilke arbejdsopgaver du kan varetage, hvis du er under 15 år, ligesom der er regler for din arbejdstid.

 

Jobmuligheder som 13-årig

Som udgangspunkt må du varetage disse former for jobs, hvis du er mellem 13 og 15 år, eller hvis du ikke har afsluttet 9. klasse:

  • Du må lave lettere arbejde indenfor forskellige brancher. Dette gælder blandt andet indenfor landbrug, pasning af dyr, gartneriarbejde og arbejde på rideskoler. Desuden må du arbejde i butikker og varehuse, hvor du må sortere, optælle, prismærke og pakke varer. Hvis du arbejder i et supermarked, må du ikke arbejde i udgangskasser. Du må dog gerne arbejde ved kassen, hvis du arbejder i en mindre forretning, en mindre kiosk, en bagerbutik eller lignende.
  • Du må generelt udføre let arbejde, hvor du ikke skal løfte tunge ting. Som ungarbejder må du ikke løfte mere end 12 kilo ad gangen. 12 kilo svarer til en ølkasse med tomme flasker. Derfor kan du også godt arbejde som såkaldt flaskedreng i et supermarked, hvis du ikke i flere tilfælde skal løfte ting, der er tungere end 12 kilo.
  • Når du er ungarbejder, må du ikke udskænke alkohol. Hvis du arbejder et sted, hvor der eksempelvis kan købes fadøl, må du altså ikke være den, der skænker fadøllene. Du må dog gerne arbejde steder, hvor der udskænkes alkohol, eksempelvis i et cafeteria.
  • Du må være ansat til at gøre rent og lave lettere opgaver i forbindelse med rengøring. Det er dog vigtigt, at arbejdet er af lettere karakter, da du ikke må rengøre store arealer, når du er under 15 år.

 

Der er rigtig mange muligheder for at arbejde, hvis man er 13 år. Det vigtigste, der er at huske på, er, at arbejdet skal være af lettere karakter.

SE OGSÅ: A-KASSER FOR STUDERENDE

Hvis du går i skole, må du desuden ikke arbejde mere end to timer om dagen på de dage, hvor du går i skole. Hvis du har fri fra skole, må du arbejde op til syv timer om dagen. Du må højst arbejde 12 timer om ugen i uger, hvor du går i skole. I uger, hvor du har fri fra skole, må du arbejde op til 35 timer.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...