← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvad kan man arbejde med som 15-årig?

Skrevet: 27. september 2018

Som 15-årig er man kategoriseret som ungarbejder, hvis man er i arbejde – man er ungarbejder, hvis man er lønmodtager mellem 13 og 18 år. Som ungarbejder er der nogle ting, man skal være opmærksom på; der er nemlig nogle ting, man ikke må arbejde med. Primært er det arbejdsgiveren, der skal vide, hvilke arbejdsopgaver en ungarbejder må løse – men som ungarbejder er det også godt at kende sine rettigheder. Dette gælder både, når man skal søge job, og når man er i job.

 

Mange muligheder som 15-årig

Hvis du vil have et job som 15-årig, er der flere muligheder. Der er rigtig mange 15-årige, der får arbejde i eksempelvis supermarkeder, mindre forretninger, på restauranter og lignende. Når man er under 18 år, er det dog ikke alle arbejdsopgaver, der er tilladte at lave på de førnævnte steder.

SE OGSÅ: A-KASSER FOR STUDERENDE

Hvis du er mellem 15 og 17 år, må du gerne arbejde i supermarkeder. Du må dog ikke betjene udgangskasser, når du har denne alder. Når du nærmer dig 17-års alderen, kan du begynde at få opgaver ved kassen, men som 15-årig er der altså ingen opgaver ved udgangskassen, som du kan varetage. I stedet kan du fylde varer op, sortere, pakke ud og lignende. Rigtig mange supermarkeder bruger ungarbejdere til den slags arbejde, og derfor er der også mange mulige arbejdspladser som 15-årig. Hvis du arbejder i en mindre forretning – en bagerbutik, en mindre kiosk eller lignende – må du gerne betjene kunderne ved kassen. Du må dog i ingen tilfælde udskænke alkohol.

Du må først udskænke alkohol, når du er fyldt 18 år. Du må dog gerne arbejde steder, hvor alkohol udskænkes – så længe det ikke er dig, der varetager den opgave. Derfor må du altså også gerne arbejde på restauranter, hvor du eksempelvis kan hjælpe med at vaske op. Hvis du vil arbejde på en restaurant eller lignende, skal du højst sandsynligt have et hygiejnebevis. I de fleste tilfælde sørger arbejdsgiveren for, at du får dette.

Hvis du arbejder på et lager, kan du hjælpe med mindre løfteopgaver, ligesom du eksempelvis kan hjælpe med at feje eller lignende. Som 15-årig må du ikke løfte mere end 12 kilo, når du er på arbejde, og du må ikke skubbe mere end 250 kilo på et underlag, der ikke skråner. Desuden må du ikke arbejde med maskiner, der kan anses som farlige, fordi dele af dem ikke er afskærmede. Det er derfor ikke alle lagre, hvor det er muligt at få arbejde som ungarbejder, fordi arbejdsopgaverne ikke passer til ungarbejderens rettigheder.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...