← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvor gammel skal man være for at arbejde?

Skrevet: 27. september 2018

I Danmark er der regler for, hvor gammel man skal være for at arbejde. Disse regler er lavet for at beskytte børn og unge mod børnearbejde, ligesom de er lavet for at beskytte børn og unges rettigheder, når de kommer i arbejde. Reglerne er indbefattet i Arbejdsmiljøloven, der blandt andet beskriver, hvor mange timer ungarbejdere må arbejde, samt hvilke rettigheder de har.

 

Aldersgrænse for arbejde i Danmark

Som udgangspunkt skal man være 13 år for at arbejde i Danmark. Man må altså ikke arbejde, før den dag man fylder 13 år. Der er dog nogle, der er undtaget dette. Dette gælder blandt andet skuespillere og modeller. Disse kan dog ikke bare arbejde, inden de bliver 13 år; forældrene til børnene skal ansøge om, at børnene kan få lov til at arbejde, inden de er fyldt 13 år. Dette gøres hos politiet.

SE OGSÅ: A-KASSER FOR STUDERENDE

Fra man fylder 13 år, til man fylder 18 år, er man i Danmark kategoriseret som ungarbejder. Dette gælder uanset, om man går i skole eller ej. En ungarbejder har nogle andre rettigheder, end lønmodtagere over 18 år har, selvom en ungarbejder også kan varetage et fuldtidsjob, hvis denne ikke går i skole.

 

Specielle regler for unge

Hvis du er mellem 13 og 14 år, må du ikke arbejde mere end to timer på dage, hvor du går i skole – og din ugentlige arbejdstid må ikke overstige 12 timer i de uger, hvor du går i skole. I de perioder, hvor du har helt skolefri, må du arbejde 35 timer om ugen. Der er dog en regel om, at alle dine arbejdstimer skal være placeret i tidsrummet mellem klokken 06.00 og 20.00.

Hvis du er mellem 14 og 17 år, må din ugentlige arbejdstid ikke overstige 12 timer, hvis du går i skole. Hvis du ikke går i skole, må du dog arbejde 40 timer om ugen. Reglen om, at du ikke må arbejde mellem klokken 20.00 og 06.00, er den samme – der er dog visse undtagelser, hvis du eksempelvis arbejder i en butik eller på en tankstation eller lignende, der lukker efter klokken 20.00.

I Danmark er unge altså heldige, fordi de kan få lov til at arbejde. Det er dog vigtigt, at man ikke ansættes hos en arbejdsgiver, inden man er fyldt 13 år, da dette er i strid med Arbejdsmiljøloven. Hvis du bliver ansat hos en arbejdsgiver, uden at dine forældre har søgt tilladelse hos politiet, når du er under 13 år, vil det altså rent faktisk være ulovligt.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...