← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvor mange timer må man arbejde om dagen?

Skrevet: 25. september 2018

I Danmark har vi en lov, der kaldes Arbejdsmiljøloven. Denne lov er til for at sikre lønmodtageres rettigheder og arbejdsvilkår, herunder arbejdstid. Der er lavet nogle særlige regler for, hvor meget lønmodtagere må arbejde. Det er gjort af den simple grund, at lønmodtagere skal kunne holde til et helt arbejdsliv på arbejdsmarkedet – og med for mange arbejdstimer bliver det vanskeligere.

 

Afhænger af dit ansættelsesforhold

Der gælder nogle forskellige regler for, hvor meget du må arbejde, alt efter hvordan du er ansat. Som udgangspunkt må du dog ikke arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit på fire måneder. Der er altså som udgangspunkt ikke nogen særlige regler for, hvor meget du må arbejde på én dag, hvis blot gennemsnittet af dine arbejdstimer ikke overstiger 48 timer om ugen. Der er dog regler for, hvor mange timer du må arbejde om dagen uden at holde pause. Når du har seks arbejdstimer, har du ret til en pause. I denne pause skal du kunne nå at koble af, få noget at spise og hvile dig.

 SE OGSÅ: FIND BILLIG A-KASSE OG FAGFORENING

En pause er typisk på en halv times varighed. Hvis du er ungarbejder, har du dog ret til en pause, når du har arbejdet i 4,5 timer. Reglerne for pauserne er de samme; du skal have tid til at koble af og trække dig tilbage fra arbejdet. Du skal således heller ikke arbejde i din pause, eksempelvis mens du spiser, fordi du har ret til en pause, hvor du netop kan trække dig fra dine arbejdsopgaver. Hvis du har såkaldt ”ensidigt gentaget arbejde”, har du også ret til pauser. Der er nemlig ikke nogen, der er effektive eller kan holde til at lave de samme arbejdsopgaver i flere timer i træk uden en pause.

 

48-timers reglen

48-timers reglen gælder kun for personer, der er ansat i fuldtidsjob. Hvis du er ungarbejder, og du har et fritidsjob, gælder der andre regler for dig. Hvis du er mellem 13 og 14 år, og du går i skole, må du ikke arbejde mere end to timer på de dage, hvor du går i skole. På dine skolefridage må du arbejde syv timer om ugen. Hvis du er mellem 15 og 17 år, må du arbejde otte timer om dagen på dine skolefridage. Hvis du går i skole – uanset din alder – må du ikke arbejde mere end 12 timer om ugen i de uger, hvor du går i skole.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...