← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Hvor mange timer må man arbejde på efterløn?

Skrevet: 15. oktober 2018

Efterløn er en ydelse, man kan få, hvis man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Det er ikke alle, der er berettiget til at modtage efterløn. Hvis du vil modtage efterløn, skal du nemlig være medlem af en A-kasse, hvortil du skal betale efterlønsbidrag. Hvis du er med i efterlønsordningen, kan du forlade arbejdsmarkedet, før du når pensionsalderen; faktisk kan du forlade arbejdsmarkedet helt op til fem år før, du når folkepensionsalderen. Selvom mange betaler til efterlønsordningen, for at de kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid, er det dog ikke ensbetydende med, at man skal trække sig helt tilbage fra arbejdsmarkedet, når man kommer på efterløn.

 

Arbejd alt dét du vil, mens du er på efterløn

Rigtig mange vælger faktisk at arbejde lidt, selvom de er på efterløn, for det er nemlig tilladt at arbejde, når man er på efterløn. Man må i virkeligheden arbejde alt det, man har lyst til, selvom man er på efterløn. Der er dog nogle regler i forhold til arbejde på efterløn, som skal overholdes. Hvis du arbejder, og du får løn for arbejdet, medfører dette nemlig fradrag i din efterløn. Fradraget vil som udgangspunkt ske time for time, men ved ukontrollabelt arbejde vil indtægten blive omregnet til timer med den takst, der hedder 235,60 kroner. Hvis din timeløn for dit kontrollable arbejde er mindre end 235,60 kroner, vil dit fradrag af arbejdet i efterlønnen for de første 38.329 kroner, du tjener på et kalenderår, være mindre. Når du har nået denne indtægtsgrænse, vil din efterløn igen modregnes time for time. Beløbet på 38.329 kroner vil blive mindre, hvis du eksempelvis går på efterløn midt i kalenderåret, således at beløbet svarer til de måneder, hvor du faktisk kan arbejde på efterløn.

SE OGSÅ: FIND BILLIG A-KASSE

Når du går på efterløn, må du også gerne lave nogle former for frivilligt arbejde. Du må naturligvis gerne lave frivillige aktiviteter, men du må også arbejde ulønnet i nogle tilfælde. Du må eksempelvis gerne arbejde i frivillige organisationer, være frivillig i en forening eller lignende. Du må dog ikke lave arbejde ulønnet, som skulle være lønnet. Du må eksempelvis ikke hjælpe med at lave mad på det lokale plejehjem uden at få løn for dette, da kommunerne har ansvaret for, at dette bliver gjort af en lønnet medarbejder.

Der er altså ingen grænser for, hvor meget du må arbejde, når du er på efterløn. Mange vælger at kombinere efterlønnen med arbejde, så overgangen mellem arbejdslivet og efterlønsperioden ikke bliver så svær.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...