← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Kan man få barselsdagpenge uden A-kasse?

Skrevet: 15. oktober 2018

I Danmark er alle mødre berettiget til barselsorlov i forbindelse med en fødsel, ligesom alle fædre også er berettiget til orlov i forbindelse med et barns ankomst. Der er dog forskellige rettigheder for løn og dagpenge under barsel alt efter, hvordan ens situation ser ud, inden barselsorloven starter. Hvor meget og hvilken form for ydelse du får udbetalt under din barsel, afhænger blandt andet af, om du er omfattet af en overenskomst, og altså i dette tilfælde også, hvad overenskomsten siger om løn under barsel.

Under nogle overenskomster er du berettiget til at modtage fuld løn under barsel. Hvis du modtager fuld løn under barsel, vil din arbejdsgiver få et tilskud til dette; nemlig taksten for barselsdagpenge. Hvis du ikke er berettiget til fuld løn under barsel, vil du i nogle tilfælde kunne modtage barselsdagpenge. Du kan kun modtage barselsdagpenge, hvis du er berettiget til dagpenge, inden du går på barsel; altså hvis du modtager dagpenge op til din barsel. Hvis du ikke modtager dagpenge op til din barsel, fordi du er i beskæftigelse, kan du også modtage dagpenge, hvis du opfylder beskæftigelseskravet. Fra 1. juli 2018 er der kommet nye regler for, hvem der kan modtage dagpenge under barsel.

SE OGSÅ: FIND DEN BEDSTE A-KASSE

For at modtage barselsdagpenge efter at have været i beskæftigelse skal du have arbejdet mindst 160 timer inden for de sidste fire hele måneder, inden barslen begynder. I tre af de fire måneder skal du ydermere have arbejdet mindst 40 timer. Derudover skal du have været i beskæftigelse dagen før orloven eller på første dag i barselsorloven. Hvis du er i beskæftigelse, og du opfylder disse krav, har du ret til at modtage barselsdagpenge under din barsel – også selvom du ikke er medlem af en A-kasse.

Hvis du er ledig, og du ikke er medlem af en A-kasse, kan du ikke modtage barselsdagpenge under din barsel. Du kan altså ikke modtage barselsdagpenge, hvis du modtager kontanthjælp eller ledighedsydelse. Du kan så blot modtage kontanthjælp eller ledighedsydelse under din barselsorlov.

Altså kan du modtage barselsdagpenge, selvom du ikke er medlem af en A-kasse, hvis du opfylder beskæftigelseskravet. Hvis du er ledig op til din barsel, skal du være dagpengeberettiget, for at du kan modtage barselsdagpenge; altså skal du i så fald være medlem af en A-kasse.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...