← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Kørepenge

Skrevet: 15. oktober 2018

Kørepenge er det, der i fagsprog kaldes skattefri befordringsgodtgørelse. Skattefri befordringsgodtgørelse er altså det, de fleste kender som kørepenge i forbindelse med erhvervsmæssig kørsel. Kørepenge er noget, en lønmodtager kan modtage, når denne benytter sin egen bil i forbindelse med arbejdet – altså i arbejdsgiverens tjeneste. Når en lønmodtager bruger sin egen bil til erhvervsmæssig kørsel i arbejdsgiverens tjeneste, vil lønmodtageren unægteligt påføre sig selv udgifter i forbindelse med denne kørsel. Derfor kan lønmodtageren være berettiget til kørepenge. Dette afhænger dog af, om betingelserne for dette er opfyldt. Kørepenge er de penge, arbejdsgiveren udbetaler skattefrit for at dække udgifterne, der er forbundet med lønmodtagerens kørsel. Kørepenge har en fast kilometersats.

 

Det skal være din “egen” bil før du vil være berettiget til kørepenge

Hvis du vil være berettiget til kørepenge, afhænger det af, om du har benyttet din egen bil. Kørepenge kan nemlig kun udbetales skattefrit, hvis du har benyttet din egen bil til kørslen. Hvis du har benyttet din samlevers eller ægtefælles bil, kan dette også kategoriseres som værende din egen. Dog skal samlevende have fællesøkonomi, hvis kørsel i samlevers bil skal kategoriseres som kørepengeberettigende. I nogle tilfælde kan det også kategoriseres som værende din egen bil, hvis du benytter en bil, der er indregistreret i dine forældres navn. Hvis dette er tilfældet, skal du dog kunne sandsynliggøre, at du faktisk ejer bilen – altså at du betaler de udgifter, der er forbundet med bilen.

SE OGSÅ: FIND DEN BILLIGSTE A-KASSE OG FAGFORENING

Det er altafgørende for, om du kan modtage kørepenge, at du har benyttet bilen til erhvervsmæssig kørsel. Skattefrie kørepenge kan nemlig, selvsagt, kun modtages for erhvervsmæssig kørsel. Hvis du har skiftet job, er der mulighed for, at der kan udbetales kørepenge for de første 60 dage, du har kørt mellem din bopæl og din nye arbejdsplads. Ellers gælder det, at der ikke kan udbetales kørepenge for kørsel mellem din egen bopæl og din arbejdsplads. I nogle tilfælde gælder der andre regler for håndværkere og andre personer, der har skiftende arbejdspladser. Her kan man nemlig få udbetalt kørepenge for hver arbejdsplads, de møder på – de første 60 dage af den tid, der køres til og fra denne arbejdsplads.

Kørepenge kan ydermere kun udbetales i forbindelse med lønnet arbejde. Den erhvervsmæssige kørsel i egen bil skal altså ske i forbindelse med lønnet arbejde, før du er berettiget til skattefrie kørepenge. Bestyrelsesmedlemmer, medlemmer af kommissioner, udvalg, råd og lignende samt frivillige i forskellige foreninger kan dog modtage kørepenge, selvom deres arbejde ikke er lønnet.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...