← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Kontanthjælp

Skrevet: 15. oktober 2018

Kontanthjælp er en universel ydelse, der udbetales til personer i Danmark, der ellers ikke har mulighed for at forsørge sig selv eller sin familie. Der er forskellige takster for kontanthjælp, der bliver udbetalt ud fra forskellige livsvilkår og -situationer. Hvis du vil have kontanthjælp, skal du altså kunne bevise, at du ikke kan forsørge dig selv eller din familie uden kontanthjælpen. Det betyder også, at du ikke kan modtage kontanthjælp, hvis din ægtefælle kan forsørge dig. Hvis du – eller din ægtefælle – har en formue, kan du heller ikke modtage kontanthjælp, da det vil vurderes, at du/I kan forsørges af denne formue. Det er altså ikke alle, der ikke har en indkomst, der er berettiget til at modtage kontanthjælp.

SE OGSÅ: FIND DEN BEDSTE A-KASSE

 

Du kan få kontanthjælp, hvis:

  • Du af en eller anden grund ikke kan forsørge dig selv eller din familie. Der skal være sket en afgørende forandring i dit liv, før du kan være berettiget til at få kontanthjælp. Du skal eksempelvis på barsel, du er blevet syg, du er blevet arbejdsløs, skilt eller noget andet, der har afgørende konsekvenser for din økonomiske situation.
  • Der ikke er andre, der kan forsørge dig.
  • Du ikke modtager penge andre steder fra. Du kan eksempelvis ikke modtage kontanthjælp samtidig med, at du modtager dagpenge eller pension.
  • Du er til rådighed for arbejdsmarkedet. Du skal søge jobs og gøre det, jobcentret kræver af dig. Hvis du eksempelvis modtager kontanthjælp, fordi du er syg, og dermed ikke kan arbejde, skal du deltage i behandling og/eller aktiviteter, der kan gøre dig arbejdsparat igen.
  • Du ikke har en formue. Kommunen ser en formue som en mulighed for forsørgelse. Hvis du er enlig, må du derfor ikke have en formue på mere end 10.000 kroner, hvis du vil modtage kontanthjælp. Som ægtepar må I ikke have en formue på mere end 20.000 kroner, hvis I vil modtage kontanthjælp.

 

Der er forskellige satser for kontanthjælp. Eksempelvis får man ikke den samme takst som enlig forsørger, som man gør, hvis man er enlig. Man får heller ikke det samme, hvis man er under 30 år gammel, som man gør, hvis man er over 30 år gammel. Hvis du er under 30 år, og du ikke har en kompetencegivende uddannelse, kan du ikke modtage kontanthjælp, selvom du kan bevise, at du ikke kan forsørge dig selv. Du kan i stedet modtage uddannelsesstøtte, som svarer til en SU.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...