← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Lønforhandlinger

Skrevet: 15. oktober 2018

Hvis du er lønmodtager, bør du forhandle din løn med din arbejdsgiver en gang imellem; en gang om året eller en gang hvert andet år, alt efter hvad du forventer og fortjener. Som arbejdsgiver bør du også forvente, at dine medarbejdere vil have lønforhandlinger – og du bør forvente, at du skal forhandle, lytte og være rimelig.

En lønforhandling er, som navnet antyder, en forhandling om løn mellem en arbejdsgiver og en lønmodtager. Det er forskelligt, hvor ofte lønforhandlinger finder sted, og det er forskelligt, hvordan de finder sted. I nogle virksomheder er der indlagt faste datoer for lønforhandlinger, mens medarbejdere i andre tilfælde selv skal bede om lønforhandlinger. Som medarbejder kan du altid bede om en lønforhandling, hvis du mener, du kan få noget ud af det. Du skal dog være opmærksom på, at arbejdsgiveren ikke altid vil være enig i dit udkast – og her opstår forhandlingen altså.

 

Kom langt med lønforhandlinger

Hvis du, som medarbejder, vil komme langt under dine lønforhandlinger, er der nogle forskellige ting, du kan gøre. Først og fremmest er det vigtigt, at du forbereder dig godt til lønforhandlingen. Du skal kende dit udspil, du skal kende din smertegrænse, og du skal kende din værdi; altså det mest realistiske tal for din løn. Når du kender disse tal, vil der være større sandsynlighed for, at du vil få succes med lønforhandlingen. Når du har forberedt dig, bør du også have nogle klare argumenter for, hvorfor du bør have en højere løn. Du bør altså kunne fremvise resultater og statistikker, der beviser din værdi for virksomheden. Det er en rigtig god ide, at du fremviser disse resultater for din arbejdsgiver allerede inden lønforhandlingen. Således er du sikker på, at din arbejdsgiver ikke bliver overrasket til lønforhandlingen.

SE OGSÅ: FIND DEN BEDSTE A-KASSE OG FAGFORENING

Under selve lønforhandlingen er det vigtigt, at du kan argumentere for dine holdninger; hvis du vil have mere i løn, skal du begrunde hvorfor. Dine begrundelser bør være velovervejede og veldokumenterede. Desuden er det vigtigt, at du husker, at du skal mødes med din arbejdsgiver. Du kan altså være nødt til at gå på kompromis. Derfor er det netop vigtigt, at du kender din smertegrænse. Det kan være nødvendigt, at du begynder at tænke kreativt og anderledes i stedet for kun at tænke på lønnen, hvis I ikke kan mødes på et lønniveau, der er tilfredsstillende for dig. Kan der eksempelvis laves om i din arbejdstid, eller kan du få bedre arbejdsvilkår på andre måder? Disse overvejelser kan også med fordel bringes ind i en lønforhandling.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...