Hvis du er lønmodtager, bør du forhandle din løn med din arbejdsgiver en gang imellem; en gang om året eller en gang hvert andet år, alt efter hvad du forventer og fortjener. Som arbejdsgiver bør du også forvente, at dine medarbejdere vil have lønforhandlinger – og du bør forvente, at du skal forhandle, lytte og være rimelig.
En lønforhandling er, som navnet antyder, en forhandling om løn mellem en arbejdsgiver og en lønmodtager. Det er forskelligt, hvor ofte lønforhandlinger finder sted, og det er forskelligt, hvordan de finder sted. I nogle virksomheder er der indlagt faste datoer for lønforhandlinger, mens medarbejdere i andre tilfælde selv skal bede om lønforhandlinger. Som medarbejder kan du altid bede om en lønforhandling, hvis du mener, du kan få noget ud af det. Du skal dog være opmærksom på, at arbejdsgiveren ikke altid vil være enig i dit udkast – og her opstår forhandlingen altså.
Kom langt med lønforhandlinger
Hvis du, som medarbejder, vil komme langt under dine lønforhandlinger, er der nogle forskellige ting, du kan gøre. Først og fremmest er det vigtigt, at du forbereder dig godt til lønforhandlingen. Du skal kende dit udspil, du skal kende din smertegrænse, og du skal kende din værdi; altså det mest realistiske tal for din løn. Når du kender disse tal, vil der være større sandsynlighed for, at du vil få succes med lønforhandlingen. Når du har forberedt dig, bør du også have nogle klare argumenter for, hvorfor du bør have en højere løn. Du bør altså kunne fremvise resultater og statistikker, der beviser din værdi for virksomheden. Det er en rigtig god ide, at du fremviser disse resultater for din arbejdsgiver allerede inden lønforhandlingen. Således er du sikker på, at din arbejdsgiver ikke bliver overrasket til lønforhandlingen.
SE OGSÅ: FIND DEN BEDSTE A-KASSE OG FAGFORENING
Under selve lønforhandlingen er det vigtigt, at du kan argumentere for dine holdninger; hvis du vil have mere i løn, skal du begrunde hvorfor. Dine begrundelser bør være velovervejede og veldokumenterede. Desuden er det vigtigt, at du husker, at du skal mødes med din arbejdsgiver. Du kan altså være nødt til at gå på kompromis. Derfor er det netop vigtigt, at du kender din smertegrænse. Det kan være nødvendigt, at du begynder at tænke kreativt og anderledes i stedet for kun at tænke på lønnen, hvis I ikke kan mødes på et lønniveau, der er tilfredsstillende for dig. Kan der eksempelvis laves om i din arbejdstid, eller kan du få bedre arbejdsvilkår på andre måder? Disse overvejelser kan også med fordel bringes ind i en lønforhandling.