← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Lønseddel

Skrevet: 15. oktober 2018

En lønseddel kan ses som lønmodtagerens kvittering. På denne kvittering kan lønmodtageren se sin løn for en given lønperiode. Derudover kan lønmodtageren se og sikre sig, at der er trukket ATP, Arbejdsmarkedsbidrag og skat af lønnen. Lønsedlen er lovpligtig, og det er altså derfor et krav, at arbejdsgiveren efter hver lønperiode udarbejder en lønseddel, som udleveres til lønmodtageren. Dette gælder uanset, hvilke lønforhold og ansættelsesforhold lønmodtageren er omfattet under. Der er ingen krav til, hvordan lønsedlen skal udarbejdes – derfor kan en lønseddel, der er udformet i hånden i håndskrift, være lige så god som en lønseddel, der er udarbejdet digitalt. Det er dog blot vigtigt, at lønsedlen er læsbar.

SE OGSÅ: FIND DE BEDSTE A-KASSER

Der er nogle forskellige krav til, hvad en lønseddel skal indeholde. En lønseddel kan dog også indeholde andre oplysninger end de oplysninger, der er lovpligtige. De lovpligtige krav til, hvad en lønseddel skal indeholde, er som følger:

  • Først og fremmest skal medarbejderens navn, adresse og CPR-nummer fremgå af lønsedlen.
  • Derudover skal arbejdsgiverens navn, adresse og CVR- eller SE-nummer fremgå.
  • Lønmodtagerens løn i den givne lønperiode skal fremgå af lønsedlen
  • Hvilken periode lønsedlen dækker over – altså lønperioden – skal også fremgå af lønsedlen.
  • Beløbet, der er trukket i skat og arbejdsmarkedsbidrag skal fremgå af lønsedlen.

 

Udover de lovpligtige krav til, hvad der skal fremgå af lønsedlen, er der flere ting, der typisk også fremgå. Dette gælder blandt andet fradrag, ferieregnskab, udbetalt løn til medarbejderen og meget andet.

 

Tjek og gem lønsedlen

Som lønmodtager er det vigtigt, at du sørger for at tjekke dine lønsedler. Din lønseddel er din kvittering for din løn – og du bør derfor altid tjekke, om der er sket fejl. Der kan være opstået fejl under udregning af lønnen. Blandt andet kan der være fejl i tillæg, pensioner eller lignende. Hvis du selv holder øje med dine lønsedler, vil der være større sandsynlighed for, at fejlen opdages og rettes. Det er en også en rigtig god ide, at du gemmer dine lønsedler, så du kan dokumentere eventuelle fejl. Eksempelvis kan det være aktuelt, hvis du skal søge om tabt løn hos Lønmodtagernes Garantifond. I dag er det lettere at gemme lønsedler, fordi mange modtager lønsedler digitalt over e-Boks. Der er altså ikke mange, der skal holde styr på lønsedler i papirform længere. Arbejdsgiveren skal ligeledes tjekke dine lønsedler samt gemme dem i fem år. Ingen andre end arbejdsgiveren og lønmodtageren må have adgang til den givne lønmodtagers lønsedler.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...