← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Må man arbejde som førtidspensionist?

Skrevet: 15. oktober 2018

Når man bliver tilkendt førtidspension i Danmark, sker det af en grund. Denne grund er, at det vurderes, at du ikke vil kunne forsørge dig selv gennem et arbejde – og at du ikke vil kunne komme til det. Du må dog gerne arbejde, selvom du er blevet tilkendt førtidspension, hvis du kan dette. Du må altså gerne have en indtægt ud over din førtidspension – denne indtægt vil dog blive medregnet i dit samlede indtægtsgrundlag.

Hvor meget, du må arbejde og tjene, når du er på førtidspension, afhænger af, hvornår du fik tilkendt førtidspensionen. Hvis du fik tilkendt din førtidspension inden den 1. januar 2003, gælder der nemlig nogle andre regler, end der gælder, hvis du fik din førtidspension tilkendt efter denne dato.

SE OGSÅ: FIND DEN BILLIGSTE A-KASSE

Når man er førtidspensionist, kan man have en restarbejdsevne. En restarbejdsevne er den tid, det er blevet vurderet, at du kan arbejde. Du kan eksempelvis have en restarbejdsevne på 1/3, hvilket betyder, at du må arbejde mellem 12 og 13 timer om ugen. Dette gælder, hvis du har fået tilkendt din førtidspension inden den 1. januar 2003. Hvis du bruger din restarbejdsevne og arbejder, vil din indtægt fra arbejdet blive medregnet i dit indtægtsgrundlag, når din førtidspension skal beregnes.

 

Hvis du er blevet førtidspensionist efter 1. januar 2003

Hvis du er blevet tilkendt din førtidspension efter den 1. januar 2003, er det vurderet, at du har en meget lille – hvis ikke nogen – restarbejdsevne. Det er altså vurderet, at din arbejdsevne er så forringet, at du ikke kan varetage et arbejde. Hvis du ønsker at arbejde, selvom du er førtidspensionist, skal du derfor kontakte kommunen for at høre om dine muligheder for dette. Det er kommunen, der skal bestemme, om du må arbejde. Også her vil din indtægt medregnes i dit indtægtsgrundlag, hvis du får lov til at arbejde.

Uanset hvornår du er blevet tilkendt førtidspension, er det vigtigt, at du kontakter kommunen, hvis du ønsker at arbejde. Det er kommunen, der i alle tilfælde skal vurdere, hvor meget du kan arbejde. Hvis du i en periode kan forsørge dig selv ved at arbejde, kan din førtidspension blive sat på hold. Hvis din førtidspension bliver hvilende, betyder det, at kommunen i en periode ikke vil udbetale førtidspension til dig, fordi du i perioden kan forsørge dig selv. Hvis du stopper med at kunne forsørge dig selv, skal du kontakte kommunen, som kan gøre din førtidspension aktiv igen.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...