← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Må man arbejde under barsel?

Skrevet: 15. oktober 2018

I Danmark har alle forældre ret til barselsorlov eller forældreorlov. I orlovsperioden kan forældre gå hjemme og passe det lille barn. Der er forskellige regler for, hvor mange ugers orlov nybagte mødre og fædre får.

 

Hvornår kan du gå på barsel?

Først og fremmest får moren graviditetsorlov fire uger inden barnets forventede ankomst. Inden barnets ankomst har faren ikke ret til orlov. Faren har dog ret til to ugers forældreorlov, umiddelbart efter at barnet er kommet til verden. Farens barselsorlov skal afholdes indenfor de første 14 uger af barnets levetid. Efter fødslen skal moren ligeledes holde to ugers barselsorlov, hvorefter moren vil have yderligere 12 ugers barselsorlov. Hvis moren ikke holder de 12 ugers barselsorlov, vil hun miste retten til at holde dem på det senere tidspunkt. Efter de første 14 uger, hvor moren har holdt 14 ugers barselsorlov, og faren har holdt to ugers barselsorlov, vil I have 32 ugers forældreorlov til rådighed. Faktisk kan I begge holde 32 ugers forældreorlov – altså 64 uger i alt. I kan dog kun modtage barselsdagpenge i 32 af ugerne.

SE OGSÅ: FIND EN BILLIG A-KASSE OG FAGFORENING

 

Får du barselsdagpenge eller løn under denne periode?

Det er forskelligt, om man modtager barselsdagpenge eller løn under sin barsel. Dette afhænger af den aftale, der er med arbejdsgiveren, samt den overenskomst, man er medlem af. Når du er på barsel, må du dog gerne arbejde samtidig. I virkeligheden kan du afbryde din barsel for at arbejde. De timer, du arbejder under din barsel, vil nemlig blot blive trukket fra dine barselsdagpenge eller den refusion, din arbejdsplads får, hvis du får løn under barsel. Hvis du afbryder din forældreorlov for at arbejde, kan du i visse tilfælde lave en aftale med din arbejdsgiver om, at du kan gemme forældreorloven til et senere tidspunkt. På den måde får du altså lov til at gå hjemme på barsel med dit barn, selvom der er gået mere end 46 uger siden barnets ankomst. Hvis du eksempelvis arbejder på halv tid de sidste fem uger af din forældreorlov (eksempelvis samtidig med indkøring i institution), vil du få udbetalt halvdelen af dine dagpenge i de fem uger. Du vil dog så, i samråd med din arbejdsgiver, kunne holde fem ugers barsel på et andet tidspunkt, hvor du ligeledes arbejder på halv tid. På den måde kan regnskabet gå op.

Din arbejdsgiver kan se det som fordelagtigt at give dig lov til at holde en del af din barsel på et senere tidspunkt, hvis du eksempelvis arbejder på halv tid i en del af orloven. På den måde skal din arbejdsgiver nemlig ikke undvære din arbejdskraft helt.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...