← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Pensionsopsparing

Skrevet: 15. oktober 2018

En pensionsopsparing kan siges at være en opsparing til alderdommen; altså til den tid, hvor man er gået på pension og derfor ikke længere har en indkomst i form af lønninger. Pensionsopsparingen sker i pensionskasser, der altså forvalter pensionsopsparingen.

 

Sådan får du din pensionsopsparing udbetalt

Når du er pensioneret, og du skal have din pensionsopsparing udbetalt, er der flere forskellige måder, dette kan gøres på. Hvordan du vil have din pensionsopsparing udbetalt, er op til dig. Valget bygger på dine egne ønsker og behov samt din skattesituation.

SE OGSÅ: FIND DEN BEDSTE A-KASSE

Du kan vælge at få din pensionsopsparing udbetalt som livsvarig pension; altså livrente. Hvis du vælger denne pensionsordning, vil du få penge udbetalt, når du går på pension. Typisk vil du få et fast beløb udbetalt hver måned – ligesom de fleste er vant til det med lønindkomster. Indbetalingerne til denne pensionsordning er fradragsberettigede, mens der skal betales skat af udbetalingerne.

Du kan også vælge en ratepension. Hvis du vælger denne pensionsordning, vil du få et fast beløb udbetalt – typisk månedligt – i en aftalt periode Denne periode er typisk på mellem 10 og 30 år. Du kan godt ændre din pensionsordning til en ratepension; dette kan du gøre indtil 15 år efter, du er nået pensionsalderen. Hvornår du kan få din ratepension udbetalt, afhænger af din alder. Desuden afhænger det også af, hvornår din ratepension er oprettet. Ligesom med livrenten kan du trække indbetalingerne til ratepensionen fra i skat, ligesom du skal betale skat af udbetalingerne.

Du kan også vælge at lave en aldersopsparing – eller en aldersforsikring. En sådan pensionsopsparing skal du selv lave. Du skal oprette den i din bank eller via din arbejdsgiver. Således er der allerede trukket skat af de penge, der bliver indbetalt, og du skal derfor ikke betale skat af beløbet, når det udbetales. Til gengæld kan du så heller ikke trække indbetalingerne fra i skat. Du kan vælge at få din aldersopsparing udbetalt på én gang, men du kan også vælge at få den udbetalt i rater i op til 20 år efter, du har nået pensionsudbetalingsalderen.

Kapitalpensionen er en pensionsordning, hvor hele pensionsopsparingen udbetales på én gang som et engangsbeløb. Denne pensionsordning blev dog afskaffet i 2013, og således er det ikke længere muligt at indbetale til kapitalpension, ligesom det ikke længere er muligt at trække indbetalingerne fra i skat. Du kan altså vælge mellem de tre førstnævnte pensionsordninger, når du skal lave en pensionsopsparing.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...