← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Reglerne for beskatning af firmabil

Skrevet: 4. september 2018

En firmabil er en bil, der stilles til rådighed af arbejdsgiveren. Medarbejderen kan altså bruge firmabilen, men det er arbejdsgiveren, der betaler for bilen. Nogle arbejdsgivere giver medarbejderen en firmabil til rådighed, som medarbejderne også må køre i privat. Andre firmabiler må kun benyttes af medarbejderen i et arbejdsmæssigt henseende. Dog må man gerne løbe ærinder med bilen, hvis det sker på vej til eller fra arbejde.

Reglerne for beskatning af en firmabil er forskellige, alt efter om firmabilen må bruges til privat kørsel eller ej. Hvis du må bruge firmabilen til privat kørsel, skal du betale skat af den såkaldte fri rådighed. Denne skat er den samme, uanset hvor meget du bruger firmabilen til privat kørsel. Beskatningsniveauet er således det samme, uanset om du kører 100 eller 100.000 kilometer privat i bilen årligt.

SE OGSÅ: FIND BILLIG A-KASSE

Hvis du ikke kan bruge bilen til privatkørsel, skal du naturligvis ikke betale skat af nogen fri rådighed – idet du ikke har fri rådighed over bilen. Til gengæld vil firmabilens beskatningsgrundlag blive lagt til din bruttoløn. Således vil det altså se ud som om, din indtægt bliver forhøjet, når du får en firmabil, selvom den ikke gør det. Dette skyldes, at beskatningsgrundlaget skal modsvare den fordel, der er ved at have firmabil fremfor at bruge sin private bil til erhvervsmæssig kørsel. Reglerne for beskatning af firmabil er således:

  • Du skal betale skat af bilens værdi. Hvis du har fri rådighed over firmabilen, skal du også betale et miljøtillæg.
  • Skatten vil være det samme, uanset hvor mange kilometer du kører i din firmabil.
  • Din arbejdsgiver skal sørge for, at din beskatning af firmabilen bliver anført på din årsopgørelse.
  • Som udgangspunkt skal du altså ikke selv indberette noget til SKAT. Du kan dog selv anføre firmabilen i din forskudsopgørelse, hvis du har fri rådighed over den.

 

Det er ikke altid, det er fordelagtigt med en firmabil. I mange tilfælde er det fordelagtigt med en firmabil, hvis du skal bruge en bil til at komme til og fra arbejde. Hvis du har en firmabil, kan du dog ikke få fradrag for de kilometer, du kører til og fra arbejde; du kan ikke gøre brug af det såkaldte befordringsfradrag. Derfor kan det betale sig at regne på, om det er fordelagtigt med en firmabil, inden du takker ja til dette.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...