← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Studiejob

Skrevet: 27. september 2018

Når man er studerende i Danmark, er man så heldig og privilegeret, at man har ret til at modtage SU – i hvert fald, hvis man er over 18 år, og man ikke har brugt alle sine SU-klip. Det kan dog være svært at overleve – for ikke at tale om at leve – på en SU. Derfor vælger rigtig mange studerende at arbejde ved siden af studierne. Et job, der kan varetages ved siden af et studie, kaldes for et studiejob.

SE OGSÅ: A-KASSER FOR STUDERENDE

Der er flere grunde til, hvorfor studerende vælger at få et studiejob. Først og fremmest er fordelen ved et studiejob, at det er lønnet arbejde, hvor man altså som studerende kan supplere sin SU med en lønindkomst hver måned. Denne lønindkomst er dog begrænset, hvis man, som studerende, ikke ønsker at tilbagebetale sin SU. SU-lovgivningen bestemmer, hvor meget en studerende på et fuldtidsstudie må tjene, før SU’en – eller dele af den – skal tilbagebetales. Denne begrænsede maksimumindtjening betyder, at mange studerende vælger et studiejob, hvor timeantallet er begrænset. Dette skyldes naturligvis også, at den studerende rent faktisk også skal have tid til at studere.

 

Er studiejob en god idé?

En anden fordel ved et studiejob er, at studerende kan få lov til at afprøve den teori, de lærer, i praksis. Den viden, de studerende tillærer sig i løbet af uddannelsen, gør, at de har mange stærke kompetencer, allerede inden de har afsluttet deres uddannelser. Disse kompetencer kan de prøve af på arbejdsmarkedet, inden de skal finde ordinære jobs efter endt studietid. For at tilegne sig så meget viden og så mange kompetencer som muligt ønsker de fleste studerende at få et studiejob, der er relevant for det, de studerer. Dette er dog ikke altid en mulighed, da der sjældent er overensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel, når det kommer til studiejobs, der er studierelevante.

 

Fordel for arbejdsgiverne

For arbejdsgivere er der også fordele forbundet med at ansætte studiemedarbejdere. Dette gælder især, hvis arbejdsgiveren ønsker en stilling på højst 20 timer besat. Først og fremmest er fordelen ved at ansætte en studerende, at studerende kommer med mange kompetencer, ny viden og et friskt pust. Desuden er det unægtelig en fordel, at studiemedarbejdere er forholdsvis billig arbejdskraft i forhold til færdiguddannede – og ofte kan det betale sig at ansætte studerende, hvis det ugentlige timeantal altså kan stemme overens med en uddannelse. Som arbejdsgiver er det dog vigtigt at forstå, at den studerende først og fremmest er studerende; der skal altså tages hensyn til studierne.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Trækprocent

Trækprocent

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten....

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...