En jobsamtale finder typisk sted i udvælgelsesprocessen, når en arbejdsgiver har nogle interessante kandidater at afholde jobsamtaler med. Du kan altså se jobsamtalen som en mulighed for at sælge dig selv bedst muligt, så du kan blive valgt til jobbet frem for de andre kandidater, der med stor sandsynlighed også er udvalgt til en jobsamtale. Hvis du er forberedt på jobsamtalen, inden du møder op, er der større sandsynlighed for, at du vil efterlade arbejdsgiveren med et positivt indtryk af dig.
SE OGSÅ: FIND DEN BILLIGSTE A-KASSE OG FAGFORENING
Gode råd ved ankomst
Når du ankommer til det sted, hvor din jobsamtale skal afholdes, er det vigtigt, at du har en god attitude. Du kan nemlig ikke vide, om dem, du støder på ude på gangen, bliver dine fremtidige kollegaer. Du kan heller ikke vide, om de skal være med til jobsamtalen. Derfor kan du altså allerede starte med at gøre et godt førstehåndsindtryk, når du ankommer til samtalen. For at bevare det gode førstehåndsindtryk skal du tænke over dit kropssprog. Kropssproget fortæller utrolig meget om, hvordan vi er som mennesker. Derfor er det altid en god start, hvis du giver et solidt håndtryk, holder øjenkontakten og smiler.
Ved selve samtalen
Når jobsamtalen er i gang, er det meget vigtigt, at du viser interesse. Hvis du virker nysgerrig på de ting, arbejdsgiveren fortæller, vil det efterlade et indtryk af, at du har været oprigtigt interesseret. Det er ligeledes vigtigt, at du har en positiv indstilling og nysgerrighed til de ting, der bliver sagt.
Det er meget forskelligt, hvor meget arbejdsgiveren vil have dig til at byde ind til en jobsamtale. Som udgangspunkt er det dog dit ansvar, at du får formidlet dine kompetencer klart ud til arbejdsgiveren. Her er det en meget god ide, hvis du har forberedt dig hjemmefra. Hvis du ved, hvordan du kan bruge dine kompetencer i den givne virksomhed, vil det være et stort plus for arbejdsgiveren og dermed også for dig selv. Hvis du har forberedt dig hjemmefra, kan du ligeledes være mere specifik og konkret, og du vil have lettere ved at svare på eventuelle spørgsmål fra arbejdsgiveren. Når arbejdsgiveren stiller dig spørgsmål, er det vigtigt at du lytter til, hvad der bliver spurgt om. Du skal ikke være nervøs for at bruge betænkningstid eller bede om en forklaring på spørgsmålet.
Når jobsamtalen er ved at være forbi, skal du stille de spørgsmål, du brænder inde med. Hvis du har nogle spørgsmål, skal du ikke tøve med at stille dem.