← Tilbage til artikler
Af: Kevin Aghballe

Trækprocent

Skrevet: 15. oktober 2018

Trækprocenten er et udtryk for den andel af en indtægt, der bliver trukket af SKAT. Trækprocenten er, som navnet antyder, angivet i procent. Der er flere forskellige former for skat, der skal betales af en indtægt. Summen af disse former for skat giver trækprocenten. De forskellige former for skat, der udgør trækprocenten, er: kommuneskat, sundhedsbidrag, statsskat og eventuelt kirkeskat. Kirkeskat skal kun betales, hvis man er medlem af folkekirken, og dette er frivilligt. Arbejdsmarkedsbidraget er ikke inkluderet i trækprocenten, fordi arbejdsmarkedsbidraget trækkes fra, inden skatten betales; og trækprocenten er kun udtryk for den procentdel af din indkomst, der skal trækkes fra i skat.

 

Trækprocent – A-skat eller B-skat?

Trækprocenten varierer alt efter, om du betaler A-skat eller B-skat. Derudover varierer trækprocenten alt efter, om du betaler bundskat eller topskat. Jo mere du tjener, des højere vil din trækprocent være. Dette skyldes, at trækprocenten er bestemt af din årsindkomst; altså om du skal betale bund- eller topskat. Hvis du betaler bundskat, vil din trækprocent være på 37%, mens din trækprocent vil være på 53%, hvis du betaler topskat. Din trækprocent vil dog kun være på 53% af den indkomst, der ligger over niveauet for bundskat.

SE OGSÅ: BILLIGSTE A-KASSER FOR STUDERENDE

A-skat omfatter oftest lønindkomst, dagpenge, pension, SU, renteindtægter, kapitalindkomst og andre former for indkomst, hvor du benytter dit hovedkort. Hovedkortet bør du bruge der, hvor du tjener mest – og hvor din indkomst er sikker. Det er en god ide kun at benytte sit hovedkort ét sted. Hvis du har flere forskellige indkomster, bør du bruge dit B-kort. Den indkomst, der er tilknyttet dit bikort, skal du betale B-skat af. Din B-indkomst skal du selv indberette til SKAT, mens SKAT automatisk trækker skat af din A-indkomst.

Alle lønmodtagere har et årligt personfradrag på 43.000 kroner. Disse penge vil du ikke blive beskattet af, og du skal altså derfor kun betale skat af den indkomst, der ligger over de 43.000 kroner. Den endelige trækprocent afhænger også af, hvilke andre fradrag du har. Hvis du har flere fradrag, er der nemlig et mindre beløb, du skal betale skat af. Desuden vælger nogle at sætte en højere trækprocent, end de behøver. Det betyder nemlig, at de sandsynligvis vil få penge tilbage fra SKAT, og dermed er mere sikre på ikke at skulle betale penge tilbage til SKAT. Du kan altid se din nøjagtige trækprocent på dit skattekort. Hvis du er i tvivl om noget omkring din trækprocent, er det en god ide at kontakte SKAT. Skattereglerne i Danmark er nemlig meget komplicerede.

Prøv vores gratis prissammenligner

Med vores prissammenligner kan du nemt og hurtigt finde den billigste A-kasse tilgængeligt. Den giver dig et overblik over priserne og fordelene ved de mange A-kasser, og du kan blot vælge den som opfylder dine kriterier. Det er uforpligtende og helt gratis!

Seneste indlæg

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde

Ufaglært arbejde er arbejde, der kan besiddes af personer, der er ufaglærte. Ufaglært arbejde er altså arbejde, der kan laves, uden at personen, der laver det, behøver at have en uddannelse inden for faget. Begrebet ufaglært stammer oprindeligt fra det lærlingesystem,...

Praktik

Praktik

Praktik betyder i ordets fornemste forstand udøvelse eller fremgangsmåde. Dette kommer af det latinske ord practica. Praktik er altså det modsatte af teori, hvor man med teoretisk viden lærer. Hvis man laver noget praktisk, lærer med ved at udøve eller prøve teori af...

Pensionsopsparing

Pensionsopsparing

En pensionsopsparing kan siges at være en opsparing til alderdommen; altså til den tid, hvor man er gået på pension og derfor ikke længere har en indkomst i form af lønninger. Pensionsopsparingen sker i pensionskasser, der altså forvalter pensionsopsparingen.  ...